The Beat of Budapest

The Beat of Budapest

Még meg sem nyílt a vatikáni Meki, de már áll a bál miatta

2016. október 16. - Beats of Budapest

Olyan helyen nyit új éttermet a McDonald's, amelyre te sem biztos, hogy számítottál volna: a Vatikánban, a Szent Péter téren. A római katolikus egyház egyik legszentebb helyén. Egy történelmi jelentőségű épületben. A 538 négyzetméteresre tervezett üzlet híre kiverte a biztosítékot Olaszországban.

A Meki egyébként havi 30 ezer euró bérleti díjat fizetne a Vatikánnak.

meki1.jpg

Az egyik bíboros például egyenesen aberráltnak nevezte az ötletet. Eglio Sgreccia azt írta egy nyílt levélben, hogy ez a döntés nem tiszteli Róma egyik meghatározó terének építészeti és urbanisztikai hagyományait. Hogy a téren naponta zarándokok és turisták ezrei fordulnak meg. Szerinte ez pusztán üzleti döntés, amely semmibe veszi a római gasztronómiai tradíciókat. Ferenc pápától azt kérte Sgreccia bíboros, hogy akadályozza meg a nyitást.

A rómaiak többféle módon tiltakoznak a vatikáni gyorsétterem ellen. A városvédők a környékbeli éttermeket féltik, nehogy drasztikus mértékben essen vissza a forgalmuk. Van, aki azt állítja, őrültség olyan helyen nyitni egy ilyen helyet, ahol magas a terrorizmus kockázata. (Ez az érv persze akkor nem kerül elő, amikor arról beszélnek, milyen sok zarándok látogat ide nap mint nap.)

A slow food mozgalom hívei amúgy is agyrémnek tartják a Mc Donald's megjelenését, pont harminc éve például azért harcoltak, hogy Rómában, a Spanyol lépcső közelében ne nyissanak éttermet.

Meki EZEN a téren? Vagy a közelében? Métely!

 

Azért van, aki nem ennyire borúlátó. Domenico Calcagno bíboros azt nyilatkozta a La Reppublicának, hogy nincs itt semmilyen botrány. Törvényesen történt minden, és szerinte ez nem ütközik a hagyományokkal, sem a Szentszék érdekeivel. Semmilyen negatívumot nem lát a Mc Donald's-szal kapcsolatban.

A bejegyzés trackback címe:

https://thebeatofbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr78345790
süti beállítások módosítása